Mensvärk

Mensvärk ger en molande eller huggande smärta i nedre delen av magen. Många kvinnor har smärta i samband med mens. De flesta har milda symtom som kan lindras med receptfria smärtläkemedel. Andra har så svåra smärtor att det utgör ett hinder för att kunna leva som vanligt. Vid svår mensvärk bör du söka vård. Det flesta blir mycket bättre med behandling. 

Orsak till mensvärk

Varje menscykel förbereder sig livmodern genom att bli tjockare och blodfylld, för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Under mensen drar livmodern ihop sig för att göra sig av med den tjocka och blodfyllda slemhinna som byggts upp. Svår mensvärk kallas för dysmenorré inom vården.

Hormonliknande ämnen som kallas för prostaglandiner triggar sammandragningarna i livmodern. Högre nivåer av prostaglandiner har kopplats till svår mensvärk. Kraftig mensvärk kan också bero på sjukdomen endometrios.

Beroende på orsaken bakom mensvärken delas dysmenorré in i två undergrupper:

  • Primär dysmenorré, menssmärtor utan andra symtom. Dessa personer har i regel högre nivå av prostaglandiner. Besvären börjar oftast i tonåren.
  • Sekundär dysmenorré, menssmärtor med en bakomliggande orsak, till exempel endometrios eller myom. Ger oftast besvär först efter 25 års ålder.

Symtom på mensvärk

Mensvärk brukar komma några dagar innan mensen börjar, eller i början av menstruationen.

Den kan yttra sig som:

  • molande värk i nedre delen av magen som kan vara intensiv
  • huggande smärta som kan komma i attacker
  • smärta som startar 1-3 dagar innan mensen, och varar i 2-3 dagar
  • värk som strålar ut i ryggen

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du själv kan göra för att lindra mensvärk.

Här är några exempel:

  • Receptfria läkemedel mot smärta och värk hjälper i många fall.
  • Regelbunden träning kan göra att värken blir lindrigare.
  • Krampliknande värk kan släppa lite om du rör på dig.
  • En värmedyna eller värmd vetekudde över magen eller ländryggen kan göra att värken lindras.
  • Försök att dra ner på stress och press. Psykisk stress kan förvärra problem med mensvärk.

Behandling vid svår mensvärk

Om receptfri behandling inte hjälper kan du få hjälp med annan behandling. Valet av behandling anpassas individuellt och kan vara något av följande:

  • Smärtlindring. Det finns smärtlindrande läkemedel som du kan få utskrivna på recept. Du bör ta dina smärtläkemedel så snart mensvärken börjar, och ta dem kontinuerligt i två till tre dagar eller tills dina symtom försvunnit.
  • Hormonella preventivmedel. P-piller och andra hormonella preventivmedel som p-plåster, p-ring och p-stav innehåller hormoner som förhindrar ägglossning och ger därmed även mildare mensvärk. Behandlingen kan ofta vara ett bra alternativ för att lindra svår mensvärk även för unga kvinnor som ännu inte är sexuellt aktiva.
  • Kirurgi. Om du har mensvärk som beror på någon annan sjukdom kan du behöva kirurgisk behandling. När sjukdomen har åtgärdats kan din mensvärk bli lindrigare.

Frågor och svar om mensvärk

Vad hjälper mot mensvärk?

I många fall kan receptfria läkemedel lindra värken. Värme, som en värmedyna eller vetekudde på magen eller ryggen kan också lindra. Att träna regelbundet, och undvika psykisk stress är saker som kan hjälpa långsiktigt. Om inget av detta hjälper bör du söka vård för att få möjlighet att prova andra former av behandling. Du kan till exempel få hormonell behandling med p-piller eller andra preventivmedel som innehåller hormoner.

Varför får man mensvärk?

Mensvärken uppstår för att livmodern drar sig samman för att stöta ut den tjocka och blodfyllda slemhinna som byggts upp under månaden. Vissa personer har underliggande sjukdomar som kan göra mensvärk värre.

Vad är dysmenorré?

Dysmenorré är den medicinska termen för svår menstruationssmärta.

Kan jag ha mensvärk om jag är gravid?

Tidigt i graviditeten kan det komma en dov och molande värk i nedre delen av magen som kan påminna om mensvärk. Men det är inte mensvärk, den värk som uppkommer för att livmodern stöter bort slemhinnan. Utan det är i så fall värk som är kopplad till graviditeten, på grund av att livmodern växer.