Vitiligo

är en ofarlig sjukdom som ger ljusa, nästan mjölkvita, fläckar på huden. Det kan uppstå på enstaka eller flera ställen på kroppen, och de ljusa fälten blir ofta större med tiden. Vitiligo kan drabba människor av alla hudtyper men syns mer på mörk eller solbränd hy. Vitiligo är inte smittsamt. 

Olika typer av vitiligo

Det finns huvudsakligen två typer av vitiligo:

  • Generaliserad vitiligo. Kallas även för vitiligo vulgaris, bilateral vitiligo eller icke-segmentell vitiligo. Ger symtom på båda sidor av kroppen i symmetriska fläckar. Det är den vanligaste formen av sjukdomen.
  • Segmentell vitiligo. Kallas även för unilateral vitiligo. Ger symtom på ena sidan av kroppen. Det är en ovanligare form, men den är mer vanlig hos barn.

I sällsynta fall kan i stort sett hela huden drabbas, vilket kallas för universell eller komplett vitiligo.

Orsak till vitiligo

Vitiligo orsakas av brist på melanin, ett pigment som ger huden och håret färg. Ju mer melanin, desto mörkare hy har du. Bristen kan uppstå när hudens pigmentproducerande celler, melanocyterna, dör eller slutar producera melanin. Det är inte helt klart vad som gör att melanocyterna dör eller slutar fungera, men sjukdomen smittar inte. Faktorer som kan ligga bakom är bland annat:

  • en autoimmun reaktion, vilket innebär att immunförsvaret angriper kroppens egna celler, i detta fall melanocyterna. Det gäller framför allt generaliserad vitiligo som anses vara en autoimmun sjukdom
  • förändringar i nervsystemet som innebär att kroppen producerar kemikalier som är giftiga för melanocyterna. Det är en av de teorier som nämns som möjlig orsak främst till segmentell vitiligo
  • ärftlighet
  • någon triggande händelse, till exempel stress, brännskada, hudskada eller kontakt med starka kemikalier.

Symtom på vitiligo

Vitiligo kan komma i vilken ålder som helst, men det vanligaste är att symtomen börjar innan 30-årsåldern. Symtom på vitiligo är:

  • Fläckar där huden tappat pigmentceller. De kan uppstå var som helst på kroppen, men vanliga ställen är runt munnen, ögonlocken, på händer och fötter, i armhålor, på knän och runt underlivet.
  • Att det börjar med centimeterstora fläckar som sedan kan växa och bilda större områden av pigmentlös hud.
  • Att håret grånar eller vitnar i förtid. Det kan påverka hår på huvudet, ögonfransarna, ögonbrynen och skäggväxten.

Vad kan jag göra själv?

Det är lätt att bränna de delarna av huden som är drabbade av vitiligo. Därför är det bra att använda solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (50+), ha på sig täckande kläder och undvika att vara i solen mitt på dagen under sommaren när solen är som starkast.

Även om det är större risk att du bränner dig om du har vitiligo ökar inte din risk för hudcancer av typen malignt melanom, eftersom malignt melanom utgår från melanocyterna.

Frågor och svar om vitiligo

Några frågor och svar kring vitiligo.

Är vitiligo farligt?

Nej, men det finns ett samband mellan vitiligo och andra autoimmuna sjukdomar såsom diabetes, sköldkörtelsjukdomar och lupus erythematosus. Dessa sjukdomar i sin tur kan vara farliga om de inte behandlas.

Finns det andra sjukdomar som liknar vitiligo?

Ljusa fläckar på huden kan också uppstå vid de ofarliga och relativt vanliga svampinfektionerna pityriasis versicolor och pityriasis alba. Det finns också andra mindre vanliga sjukdomar och tillstånd som kan ge ljusa fläckar på huden.

Det kan vara svårt att själv avgöra om dina ljusa fläckar beror på vitiligo eller något annat, därför är det bra att söka vård för att få en professionell bedömning.