Bältros/Helvetesild

Bältros är en virusinfektion som ger hudutslag och blåsor som gör ont. Infektionen orsakas av samma virus som ger vattkoppor, och det är bara personer som tidigare i livet haft vattkoppor som kan få bältros. Det är vanligt att utslagen sitter på ena sidan av överkroppen.

Orsaken till bältros

Bältros kallas också för herpes zoster och orsakas av samma virus som ger vattkoppor, Varicella zoster. Efter att en infektion med vattkoppor läkt ut letar sig viruset in i kroppen via hudens nervsystem. Viruset vandrar längs nervtrådarna till nervknutor nära ryggmärgen. Där ligger det sedan vilande i åratal, och hos många händer inget mer.

När vi blir äldre kan viruset bli aktivt igen och vandra längs nerven ut mot huden igen. Väl där orsakar viruset en ny infektion, men inte vattkoppor utan bältros. Det kan hända i situationer då immunförsvaret är kraftigt försvagat, men de flesta som får bältros är fullt friska. Bältros är en vanligt förekommande sjukdom hos personer över 50 år. Det är bara personer som haft vattkoppor som kan få bältros.

Bältros - förlopp och symtom

Utslagen och smärtan vid bältros kan uppkomma var som helst på kroppen, men det är vanligt att utslagen kommer på ett begränsat område som ett bälte som sträcker sig runt vänstra eller högra sidan av bröstkorgen. Utslagen kan också komma i ansiktet, vid halsen, på en arm eller ett ben. Det är ovanligt att bältros förekommer dubbelsidigt, det vill säga på båda sidor av kroppen.

Några dagar innan hudutslagen kan du få symtom i form av:

  • huvudvärk
  • ljuskänslighet
  • en allmän sjukdomskänsla

Därefter kommer ett obehag i en begränsad del av huden med symtom som:

  • en smärtsam brännande, domnande, stickande eller svidande känsla
  • att huden blir känslig för beröring

Efter ungefär tre till sex dagar tillkommer:

  • hudutslag i området som har gjort ont. På ljus hud syns tydliga röda utslag, men på mörk hud kan de vara svårare att se.
  • utslagen utvecklas till små vätskefyllda blåsor som sitter i grupper
  • blåsorna spricker och sårskorpor bildas ovanpå

Smärta är ofta det första symtomet på bältros och upplevs olika från person till person. Det är inte ovanligt att smärtan är påtaglig och intensiv. Smärtan brukar klinga av efter ungefär en vecka, men vissa personer har smärtor i flera veckor eller ännu längre. Risken för att smärtan blir långvarig ökar med åldern.

Blåsorna läker av sig själva inom en till två veckor. Efter ytterligare någon vecka har sårskorporna fallit av.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra själv. Här är några exempel:

  • Smärtstillande. Du kan använda smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol om du har ont.
  • Tvätta försiktigt. Håll utslagen rena och torra för att undvika att du får infektion i såren. Det är lätt hänt att få in bakterier när du kliar. Tvätta utslagen med tvål och vatten.
  • Lindra klådan. Du kan lindra klåda med till exempel kylbalsam, alsollösning, alsolsprit, kallt vatten eller gel med aloe vera. Våta kompresser på utslagen kan hjälpa till att lindra smärta och klåda. Undvik att använda kräm med kortison, eftersom det kan öka risken för bakterieinfektioner.

Frågor och svar om bältros

Här har vi samlat några frågor och svar kring bältros.

Vad är bältros?

Bältros är en virusinfektion som ger smärtsamma hudutslag.

Smittar bältros?

Bältros kan smitta andra så de får vattkoppor om de inte haft infektionen tidigare eller inte är vaccinerade. Däremot kan du inte smitta någon så de får bältros.

Hur smittar bältros?

Bältros kan smitta genom direktkontakt med de öppna såren där blåsor spruckit. Var försiktig tills blåsorna torkat in och du har fått sårskorpor. Du bör undvika att träffa personer som inte haft vattkoppor eller inte är vaccinerade, särskilt personer med nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor eller nyfödda.

Kan jag få bältros flera gånger?

Ja, du kan få bältros flera gånger. De flesta får inte infektionen flera gånger, men det förekommer.