Struma

Struma innebär att sköldkörteln, en fjärilsformad körtel på framsidan av halsen, är förstorad. Förstoringen kan förekomma vid rubbad ämnesomsättning, antingen för låg eller för hög, men kan också uppkomma vid normal ämnesomsättning. Om du får struma bör du söka vård för undersökning. 

Orsaker till struma

Struma innebär bara att sköldkörteln är förstorad, men säger ingenting om orsaken. Det finns en rad olika tillstånd som kan göra att körteln blir förstorad.

Vanliga orsaker är:

  • Hypotyreos, för låg ämnesomsättning.
  • Hypertyreos, för hög ämnesomsättning.
  • Tyreoidit, Inflammation i sköldkörteln, som tillfälligt kan ge hypertyreos.
  • Knölstruma, då körteln innehåller knölar som kan vara cystor eller godartade tumörer. Knölarna kan vara hormonproducerande, vilket kan leda till hypertyreos. De kan också vara inaktiva.

I sällsynta fall kan struma bero på cancer i sköldkörteln. Struma kan också orsakas av jodbrist, men det är mycket sällsynt i Sverige.

Symtom på struma

Vid struma är sköldkörteln förstorad, och den kan också kännas knölig när du känner med händerna. Struma ger symtom hos en del, hos andra blir sköldkörteln förstorad utan att det ger symtom. Förloppet skiljer sig också, där körteln kan växa snabbt eller långsamt i flera år.

Symtom vid struma kan vara:

  • Att du får svårt att svälja eller andas, eftersom körteln trycker mot strupen
  • Att det känns obehagligt att ha saker runt halsen, till exempel slips, polotröja.
  • Att det känns som du har en klump i halsen på grund av din struma.

Det kan också uppkomma symtom som hänger samman med förändringar i ämnesomsättningen. Du kan läsa mer om symtomen vid för hög ämnesomsättning (hypertyreos) och för låg ämnesomsättning (hypotyreos) i texterna om dessa sjukdomar.

Behandling vid struma

Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat förstoringen. Struma som inte ger besvär behöver inte behandlas. Om förstoringen beror på cancer, eller om du har en förstoring som gör det svårare att svälja eller andas kan du behöva en operation för att ta bort hela eller delar av sköldkörteln.

Frågor och svar om struma
Vad är struma?

Struma är ett tillstånd då sköldkörteln av något skäl blivit förstorad.

Hur känns struma?

En del känner ingenting, en del får symtom som hänger samman med att körteln är förstorad. Det kan kännas som en klump i halsen. Andra symtom är svårigheter att svälja eller andras eftersom den förstorade körteln trycker mot halsen. Struma kan uppkomma i samband med sjukdomar som påverkar sköldkörteln, och du kan också få symtom som hänger samman med dessa sjukdomar. Läs mer i texten om hypotyreos och hypertyreos.