Vitamins

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska föreningar som spelar en stor roll i kroppens olika funktioner. De är inga energigivande näringsämnen, men har ändå en stor påverkan på nedbrytningen av protein, fett och kolhydrater. De är livsnödvändiga för oss, men behövs bara i mycket små mängder och de flesta vitaminer måste tillföra kontinuerligt via kosten. Man brukar skilja på fettlösliga och vattenlösliga vitaminer, där de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K behöver tillgång till fett för att kunna tas upp av kroppen. De kan därför lagras i kroppen, medan ett eventuellt överskott av vattenlösliga vitaminer förs ut med urinen.

Hur fungerar vitaminer?

Vitaminer ger inte energi direkt till kroppen, men utan ett tillräckligt högt intag av dem kommer kroppen inte att kunna tillgodogöra sig de effekter som protein, fett och kolhydrater ger. De flesta B-vitaminer ingår på något sätt i kroppens metabolism, vilken funktion beror på vilken vitamin det gäller. Ett för lågt intag av B-vitaminerna kan därför ha påverkan på hur vår förbränning fungerar, och även påverka vår prestationsförmåga och energinivå på träningspassen.

Vitamin C och D är centrala komponenter för vårt immunsystem. Vitamin C är en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler och D vitamin kan göra dig mer motståndskraftig mot infektioner. De båda behövs även för vår skelettbildning. Ett starkt skelett är väsentligt för dig med aktiv livsstil, eftersom det tolerera hög träningsnivå utan skador. Vitamin B12 och folsyra är viktiga för produktion av röda blodkroppar, som förser musklerna med syre, och behövs därför för vår prestationsförmåga. Även övriga vitaminer kan påverka vår prestationsförmåga negativt och vi orkar inte utföra fysisk aktivitet i lika hög grad. En aktiv livsstil kan även öka vårt vitaminbehov i och med att vi utsöndrar mer vätska och därmed även vitaminer, samt får en ökad omsättning av vitaminer. 

fettlösliga vitaminer:


A  Viktig för synen. Stimulerar skelettutveckling och immunsystem fins bla i Lever, mjölk, morötter.
D  Ökar upptaget av kalcium. Stimulerar skelettbildning Fins i : Solens strålar, fet fisk.
E  Försvar mot oxidativ stress. Fins bla i  Nötter, avokado, matolja.
K  Viktig för blodets koaguleringsförmåga.  Fins bla i Lever, ägg, gröna bladgrönsaker.

 

vattenlösliga vitaminer:


B1 (tiamin) Viktigt i kolhydratmetabolismen.   Fins bla i:  Kött, baljväxter
B2 (riboflavin) Stimulerar nedbrytning av fett och kolhydrater.  Fins bla i: Ägg, mjölk
B3 (niacin) Viktig för kolhydratsförbränning under aktivitet.  Fins bla i: Kött, nötter
B5 (pantotensyra) Komponent i metabolismen, Stimulerar produktion av näringsämnen. 

Fins bla i Kött, fullkornsprodukter

B6 (pyridoxin) Medverkar i metabolismen av protein och kolhydrater, produktion av blodkroppar. 

Fins bla i: Kött, grönsaker

B7 (biotin) Stimulerar metabolismen av fett, kolhydrater och protein. Fins bla i: Äggula, gröna grönsaker
B9 (folsyra) Medverkar i DNA-bildning, produktion av blodkroppar.  Fins bla i:  Äggula, spenat
C  Antioxidant, bidrar till kollagenbildning och järnabsorption. Fins bla i:  Citrusfrukter, nypon 

multivitaminer med mineraler

Vi behöver vitaminer och mineraler varje dag för att våra kroppar ska fungera normalt, även om mängderna som krävs är mycket små. Behovet varierar bland annat beroende på vår kroppsstolek, ålder och kön samt på hur aktiva vi är.

Meningen med multivitaminer är att man med säkerhet ska få i sig alla livsviktiga vitaminer och mineraler på ett smidigt sätt, och då är det också viktigt att se till att ditt tillskott faktiskt gör det. De viktigaste ämnena som ska ingå i ett multivitamintillskott är vitaminerna A, C, D, E, B-vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12 samt mineralerna zink, koppar, selen, mangan, krom och jod.

Cellmed helseanalyser anbefaler:  Epinutrics Multivitamin & Epinutrics Mineral Comp.